News Trending

30 Jahre Bananensprayer

Kunstenaar(s): 
Van: 
29-09-2016
Tot: 
15-01-2017

Wie kent ze niet: de banaan van de bananensprayer Thomas Baumgärtel uit Keulen? Ze is overal in de kunstwereld te vinden: op de gevels van musea, galerijen, ateliers, tentoonstellingszalen enz. Thomas Baumgärtel heeft een icoon gemaakt voor de kunstwereld, waarvan de taal internationaal wordt begrepen: van New York tot Moskou, van Parijs tot Hagen. Overal staat het er: de goudgele kunstvrucht.

Baumgärtel: "Tijdens mijn ambtenarij in een katholiek ziekenhuis, spijkerde ik een banaan aan een houten kruis dat boven elk ziekenhuisbed hing. Ik wachtte de reactie van de nonnen uit het klooster af en hun reacties gingen van gelach tot woede, ik vond dat geweldig. Na deze ervaring besloot ik om kunst te studeren. Keulen was toen de Duitse kunstmetropool met een levendige kunstenaarsscene. Halverwege de jaren '80 kwamen galerijen in Keulen als paddestoelen uit de grond. Toen ik daar in 1986 de eerste banaan op een gevel spoot, studeerde ik simultaan vrije kunsten en psychologie. De reacties van de galeriehouders en museumdirecteuren op de spraybanaan waren belangrijk voor mij. Ik wilde methodisch te werk gaan en alleen de aandacht vestigen op plaatsen van kunst die ik leuk vond. Ik kreeg het gevoel dat ik op mijn eigen manier de musea en galerijen overwon. Hoe meer reacties en hoe moeilijker ze werden, hoe meer ik me bemoedigd voelde. Ik had mijn eigen projectietest ontworpen en wilde vooral effecten creëren met mijn kunst! "

Ondertussen zijn er ongeveer 4000 bananen aangebracht bij Duitse en internationale kunsthuizen. Alle huizen zijn geselecteerd door Thomas Baumgärtel en veredeld als plaatsen voor hedendaagse kunst.

De kunst van Thomas Baumgärtel is veelomvattend: zijn intermediale werk bestaat uit tekeningen, prenten, muurschilderingen, collages en objectkunst. Politieke inhoud is hem zeker niet vreemd. In zijn acties en gebeurtenissen legde hij vaak de dubbele norm van de kerk bloot, protesteerde hij tegen de internationale wapenhandel en behandelde hij vorig jaar de terroristische acties in Parijs. Deze vrijheidsstrijder voor de kunsten, die ook een graad in psychologie heeft behaald, is een onmisbaar onderdeel van de Duitse kunstscène.

Al 30 jaar is Thomas Baumgärtel veredeld in de kunstwereld.

Het Osthaus Museum Hagen presenteert meer dan 50 werken van de bananensprayer Thomas Baumgärtel ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum. De directeur van het museum, Dr. Tayfun Belgin, kent de kunstenaar al zo'n 20 jaar en is goed bij hem bekend. Zijn motivatie voor de tentoonstelling: "De banaan van Thomas Baumgärtel is een vleugje genialiteit in de moderne kunst"