News Trending

Elementaire deeltjes

Kunstenaar(s): 
Van: 
30-09-2017
Tot: 
26-11-2017

Van Tate Modern in Londen tot het Solomon Guggenheim Museum in New York en het Poesjkinmuseum in Moskou... Sinds 1986 voorzag Thomas Baumgärtel ruim 4000 gevels van kunsthuizen van een gesprayde banaan als internationaal erkenningsteken voor artistieke vrijheid. In het kader van dasFestival|KÖLN verwelkomde dasKULTURforum de Keulse kunstenaar Thomas Baumgärtel in Antwerpen op 29 april 2016. Baumgärtel voorzag toen Galerie De Zwarte Panter, Gallery Sofie Van de Velde, Zeno X Gallery en Galerie Schoots + Van Duyse van dit vrijheidssymbool.

Het was voor ons de eerste persoonlijke kennismaking met deze veelzijdige graffittikunstenaar. Ongeveer één jaar later besloten wij om twee van zijn werken op te nemen in onze sculpturententoonstelling Entropie II en meteen ook een solo-tentoonstelling voor te bereiden. Naar aanleiding van deze expo wordt ook een boek uitgegeven dat we op de openingsavond zullen presenteren, samen met een nieuwe editie.

De expo Thomas Baumgärtel, Elementaire Deeltjes werd een dubbelproject. In de bovenruimte brengen we een retrospectieve benadering van het oeuvre. Daarbij wordt de veelzijdigheid en de emancipatorische kracht van het werk belicht. In de onderruimte zal Baumgärtel de dagen voor de opening een eigen project uitwerken.

Curator(en):