News Trending

FOCUS Gaston De Mey

Van: 
18-05-2018
Tot: 
12-08-2018

In het jaar 1968, na zijn eerste van vier onderscheidingen bij de prijs La Jeune Peinture Belge, brak Gaston De Mey(1933-2015) radicaal met zijn figuratieve vooropleiding in de academie van Eeklo. Hij ontwikkelde een eigen stijl en toverde voortaan met letters, niet op literair vlak maar op het doek.

Zijn oeuvre bestaat uit talloze doeken en panelen waarbij namen, citaten, zinnen en verhalen ontrafeld werden tot het DNA van de taal: de 26 letters van het alfabet. Deze herschikte hij tot structuren en vormen die een volledig vernieuwende esthetiek brachten in de schilderkunst. Hugo Bousset schreef ooit over zijn werk: "De Mey is door een uiterste reductie van de middelen steeds op zoek naar een zuivere wereld die in feite alleen nog naar zichzelf verwijst. Zijn eindeloos repetitieve lettercombinaties zijn een illustratie van de onleesbaarheid van de wereld; tegelijk vormen ze een nieuwe, artistieke wereld, die leesbaar is op zoveel manieren als er kijkers zijn."

Het werk is inmiddels opgenomen in de collecties van onder andere MuZee, het Groeningemuseum, het SMAK en het FelixArtMuseum. Het werd getoond in tientallen belangrijke tentoonstellingen.

FOCUS

Met de expo FOCUS geven we een inkijk in het spannende oeuvre van Gaston De Mey sinds zijn drastische stap in 1968. We trachten daarbij niet zozeer een historisch, dan wel een esthetisch overzicht te maken waarbij alle tijdsvakken wel aan bod komen.

De expo vindt plaats in de onderruimte van de galerie en loopt simultaan met een vernieuwde DNA tentoonstelling in de bovenruimte onder de titel DNA Ontrafeld. In de benedenzaal worden ook enkele ruimtelijke werken van Eja Siepman van den Berg in dialoog gebracht met het werk van Gaston De Mey.

Curator(en):