News Trending

Museumlabels

Kunstenaar(s): 
Van: 
16-09-2018
Tot: 
27-01-2019

Galerie Schoots + Van Duyse nodigt u graag uit naar de solo-tentoonstelling Jan Henderikse - Museumlabels.

Opening: zondag 16 september om 15.00u.

De tentoonstelling Museumlabels toont een overzicht van het werk van Henderikse vanaf de jaren '50 tot vandaag en focust op de vele museale projecten uit het verleden en de toekomst: hoe gaan musea om met het werk van deze Nul-kunstenaar en welke invloed heeft dit op de collectievorming bij particuliere verzamelaars? In de expo worden dan ook enkel werken getoond die ooit in een museum. Ook werd de wereldbekende kratjeswand opgebouwd, die sinds de eerste verschijning in 1962 in het Stedelijk Museum Amsterdam andere grote musea veroverde, waaronder het Solomon Guggenheim Museum in New York.

Het werk van Henderikse beroert al sinds de vroege jaren '60 de kunstwereld. Zijn bricolages, readymades, installaties en assemblages hebben een bijzondere aantrekkingskracht op een verrassend breed publiek. Ze blijken iets over onszelf te vertellen, als individu en als maatschappij. Het werk, dat vaak bestaat uit 'reject'-materialen en -spulletjes, zorgt ervoor dat de toeschouwer zich aangetrokken voelt als een nachtvlinder die telkens dichter rond een lamp cirkelt. Musea begrepen dit al snel en presenteerden het werk dan ook vaak wat wilder dan dat van andere kunstenaars. Openingen werden events en de aankondiging van de expo's kregen vaak een onconventioneel trekje.

Henderikse schreef dan ook vaak geschiedenis. Zijn toch wel prominente rol in het ontstaan en de werking van de Nederlandse Nul-groep is onmiskenbaar. Het internationaal traject met vele tussenstops dat de kunstenaar sindsdien liep, zorgde telkens voor een vernieuwende en unieke wending in zijn oeuvre.

Na 60 jaar kunstenaarschap is de tijd rijp voor een nieuwe monografie en een overzichtstentoonstelling. Met de expo “Museumlabels” brengt Galerie Schoots + Van Duyse een unieke selectie van werken die ooit de museummuren en -vloeren hebben aangekleed.

De nieuwe monografie, uitgegeven door Kerber Verlag, wordt op de dag van de opening ook voor het eerst voorgesteld aan het publiek door auteur Antoon Melissen.

Curator(en):