News Trending

ZERO: Let Us Explore the Stars

De ZERO, Nul en gerelateerde kunst.
Tot: 
08-11-2015

Het Stedelijk Museum Amsterdam brengt in vanaf de zomer 2015 een tentoonstelling over de ZERO groep. De tentoonstelling heeft internationale uitstraling en kadert in een wereldwijd programma waarbij ondermeer het Guggenheim Museum in New York één van de grootste expo's bracht.

Het Stedelijk gaat dieper in op de evoluties in de beweging en brengt een historische catalogus uit, samen met Gropius Bau in Berlijn. In de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw experimenteerde de kunstenaarsgroep ZERO met de meest innovatieve materialen en media. Na de zware oorlogsjaren en de schrale periode van wederopbouw, wilden de aan dit internationale netwerk verbonden kunstenaars de kunst een nieuwe toekomst geven. Het Stedelijk opende in 1962 zijn deuren voor de eerste museale presentatie van het internationale ZERO netwerk (Nul, 1962). Drie jaar later gaf het nogmaals de ruimte voor een uitgebreider overzicht (Nul 1965); een tentoonstelling die door velen wordt gezien als een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het netwerk. Het Stedelijk is er nu dan ook trots op om, precies 50 jaar na deze tweede ZERO tentoonstelling, een historisch overzicht van deze innovatieve avant-gardisten te presenteren.

Vuur, licht, beweging, ruimte, demonstraties en performances: het Stedelijk brengt een historisch overzicht van de innovatieve avant-gardisten ZERO. Er wordt werk getoond van onder meer herman de vries, Armando, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, Paul Van Hoeydonck, Daniel Spoerri, Heinz Mack, Günther Uecker, Otto Piene, Bernard Aubertin, Piero Manzoni, Lucio Fontana, Yves Klein, Jean Tinguely en Yayoi Kusama.