News Trending

Stedelijk Museum Amsterdam

museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving

Het Stedelijk Museum Amsterdam is een belangijk museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het werd opgericht in 1874 en opende eerst aan de Paulus Potterstraat. Sinds 2012 bevindt het museum zich op het Museumplein in Amsterdam-Zuid, waar ook het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum gevestigd zijn.

In de loop van de vorige eeuw werd het Stedelijk Museum internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst. Al vanaf 1909 betrof het verzamelgebied hedendaagse kunst en later ook fotografie en design. De collectie die door de jaren heen werd opgebouwd werd steeds vanuit een actuele en progressieve hoek benaderd. Er vonden sleuteltentoonstellingen plaats van de belangrijkste kunsenaars en groeperingen, vaak op momenten dat andere musea hier niet voor open stonden.

Het huidige beleid legt zich toe op een mix van signalerende en klassiek moderne presentaties. Als motto hanteert het een citaat van Bertold Brecht: ‘Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken’.

Address: 

Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Nederland

General telephone number: 
+31 (0)20 5732 911
Website: 
www.stedelijk.nl