News Trending

de informele groep en de informelen

Armando, Henk Peeters, Kees van Bohemen en Jan Henderikse voor Galerie Schmela in Düsseldorf, 1959
1958

De Nederlandse Informele Groep bestaande uit Armando, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse en Kees van Bohemen ontstond in 1958. Ze werd opgericht door Henderikse en Schoonhoven. Een van de belangrijkste uitgangspunten is het oplossen van de vorm vanwege de ‘grotere mogelijkheid om tot een objectief neutrale uiting van algemene geldigheid te komen’.

De term ‘Informele Kunst’ werd in 1951 gebruikt door de criticus Michel Tapie voor een geheel van CoBrA, lyrische abstractie, action painting en materiewerk. Een aantal algemene ‘informele’ opvattingen zijn: geen rationele benadering, geen vooropgezet plan, geen schoonheidsideaal, maar juist ruimtelijkheid en vormloosheid. De Informelen in Nederland zijn ruimer op te vatten dan enkel de Informele Groep. Je zou de informelen kunnen zien als een losse groep, ‘tussen CoBrA en ZERO’, min of meer voortgekomen uit de Liga Nieuwe Beelden. Deze Liga, die jaarlijks in het Stedelijk Museum exposeerde, werd aanvankelijk overheersd door geometrisch-abstracten. Hiertegen ontstond verzet van de kant van de vrije abstracten, o.a. Schoonhoven, Armando, Peeters, Van Bohemen, maar ook Wagemakers, Wim de Haan en Theo Bennes. In de Liga was CoBrA nauwelijks vertegenwoordigd, alleen Eugène Brands en Constant waren hier bij aangesloten.

De Informele Groep is al na enkele jaren opgelost. Armando, Henk Peeters, Jan Henderikse en Jan Schoonhoven zijn samen geëvolueerd in de richting van de ZERO kunst en stichtten de Nulbeweging. Hun informele periode vormde een belangrijke basis voor de uitgangspunten van hun nieuwe kunst.

Jan Henderikse - gemengde techniek op papier, zonder titel, 1957
Jan Schoonhoven - gemengde techniek op paneel, R 58-2 Timor, 1958 (collectie Stedelijk Museum Amsterdam)
Armando - gemengde techniek op papier, zonder titel, 1958 (private collectie)
Kees Van Bohemen - olie op doek, zonder titel, 1961 (collectie Museum van Bommel van Dam)
Bram Bogart - gemengde techniek op doek, zonder titel, 1956 (private collectie)