News Trending

Formes

Oliedoek van stichter Jo Delahaut uit de periode van Formes.
1954 tot 1960

Vrijwel onmiddellijk na het uiteenvallen van de groep Art Abstrait in 1956, richtten enkele prominenten van het naoorlogs constructivisme een nieuwe beweging op die Formes werd gedoopt. In de groep Art Abstrait waren zowel lyrisch abstracten als geometrisch abstracten verenigd met een gezamenlijk doel: de positie van de abstracte kunst versterken en internationaal promoten. Maar sinds de oprichting Formes, is het veld van de abstractie in twee gesplitst.

De meeste geometrisch abstracten, zoals Jo Delahaut, Paul Van Hoeydonck, Victor Noël en Ferdinand Vonck vanuit Art Abstrait zetten de stap naar de nieuwe beweging.

Naast oprichter Jo Delahaut is één van de gangmakers Guy Vandenbranden. Hij neemt een leidende rol in de organisatie en slaagt er in een groeiende groep aan kunstliefhebbers te verzamelen rond de geometrische abstractie. Al snel verhuist het zwaartepunt van de nieuwe kunst in België van Brussel naar Antwerpen en wordt er internationale geschiedenis geschreven op bijzondere locaties zoals bijvoorbeeld het Hessenhuis. in 1960 kent de beweging haar eindpunt en gaan de activiteiten van de meeste Formes-leden over naar een nog veel internationaler verhaal: de beweging Art Construit.

Victor Noël - Compositie, olie op paneel, 1958
Guy Vandenbranden in zijn atelier.
De omslag van een schutblad met daarin een zeefdrukkenreeks van enkele kunstenaars die in Art Abstrait en Formes actief waren.