News Trending

Graffiti

Graffiti op een metro, gemaakt door Ces53, een Nederlandse graffitikunstenaar.

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen zijn aangebracht.

Graffiti zijn van alle tijden. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven ook op hun muren en monumenten, zoals nog te zien is in de Italiaanse steden Rome en Pompeï. Een aantal van deze teksten waren politieke uitspraken en aankondigingen van gladiatorenspelen. Ook Vikingen brachten tenminste vanaf de 12e eeuw graffiti aan op plaatsen die ze aandeden, zoals nog steeds te zien is in bijvoorbeeld Maes Howe in Schotland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een rage onder Amerikaanse soldaten om overal waar ze kwamen de tekst Kilroy was here te plaatsen, voorzien van Mr. Chad, het mannetje dat over een muur staart. Deze graffiti worden nog overal ter wereld aangetroffen; van de muren van openbare toiletten tot bovenin het Vrijheidsbeeld in New York. Graffiti op een metro, gemaakt door Ces53, een Nederlandse graffitikunstenaar Eind jaren zestig namen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen. Dit soort 'handtekeningen' wordt tags genoemd.

Begin jaren tachtig inspireerden de graffiti van New York Europese kunstenaars als Blek le Rat en vervolgens werden ze geïntroduceerd in verschillende Europese steden. In Nederland en België leidde dit tot een aanzienlijke graffiti-activiteit, die haar hoogtepunt kende tussen 1985 en 1995.

"Dutch tourist vs. da Police" foto:'Quik' Lin Felton