News Trending

GRAV

Enkele kunstenaars van Groupe de Recherche d'Art Visuel. Julio Le Parc, Joël Stein, Horacio Garcia Rossi, Francisco Sobrino, François Morellet en Jean-Pierre Yvaral .
1960 tot 1968

In 1960 werd in Parijs G.R.A.V. opgericht. GRAV staat voor Groupe de Recherche d'Art of Visuel of Visual Art Research Group. De groep was een samenwerkingsverband tussen elf opto-kinetische kunstenaars zoals François Morellet, Julio Le Parc, Francisco Sobrino, Horacio Garcia Rossi, Yvaral, Joël Stein en Vera Molnár.

Deze kunstenaars sloten zich aan bij de visie van Victor Vasarely die vond dat het klassieke beeld van de kunstenaar was verouderd en dat kunst beroep moet doen op de directe participatie van het publiek. De kunstenaars doen beroep op het gedrag van de kijker, met name door het gebruik van interactieve labyrinten.

GRAV was actief in Parijs van 1960 tot 1968. Hun voornaamste doel was om de eigen identiteit van de leden samen te voegen tot een collectief en anonieme activiteiten te realiseren die verband houden met de wetenschappelijke en technologische disciplines rond collectieve gebeurtenissen. Deze projecten werden Labyrinths genoemd.

Op 19 april 1966 maakte GRAV "Une Journée dans la rue" in Parijs, waar ze passanten vroegen om zich te betrekken in diverse kinetische activiteiten, zoals het lopen op ongelijke blokken hout en een vervormde wereld te ervaren door het dragen van verstorende brillen.

 

De Groupe de Recherche d'Art Visuel aan het werk, circa 1970.
Museuminstallatie.
Une journée dans la rue, Parijs, 1966
Labyrinthe III, Biennale de Paris Garcia-Rossi, Le Parc, Morellet, Sobrino, Stein, Yvaral - GRAV. Parijs, 1963