News Trending

Nieuwe Vlaamse School

Guy Vandenbranden op zijn tentoonstelling in de VECU. Nic van Bruggen, Ton Jageneau, Guy Vandenbranden, HFJ en Michel Bartosik
1960 tot 1962

De Nieuwe Vlaamse School werd opgericht onder leiding van Jef Verheyen. Op dat moment vond de opening plaats van de derde groepstentoonstelling van de G-58.

Het stichtingsmanifest werd ondertekend door Mark Claus, Herman Denkens, Jan Dries, Vic Gentils, Jef Kersting, Nico Klerks, Guy Mees, Guy Vandenbranden, Englebert van Anderlecht, Wim van de Velde en Jef Verheyen. Verheyen provoceerde daarmee de G-58, voornamelijk omdat veel leden van deze groepering mee aan de wieg stonden van het nieuwe initiatief. Later sloot ook ondermeer Paul Van Hoeydonck aan.

De eerste tentoonstelling vond plaats in oktober 1960 in het C.A.W. aan de Meir in Antwerpen. In mei 1961 nam de Nieuwe Vlaamse School, in samenwerking met het Nationaal Centrum voor Moderne Kunst waar Paul de Vree de eerste viool speelde, deel aan de groots opgezette tentoonstelling Forum 61 in de Sint-Pietersabdij te Gent. De Nieuwe Vlaamse School organiseerde nadien belangrijke tentoonstellingen in hun clublokaal de VECU in Antwerpen en de Brusselse galerie Le Zodiaque. In deze laatste galerie werd ook Bram Bogart uitgenodigd als gast.

De beweging had ook onmiddellijk een sterk netwerk met het buitenland en exposeerde op verschillende plaatsen: Düsseldorf, Frankfurt, Bochum, Leverkusen, Milaan, Genève en de Verenigde Staten.

Mark Verstockt in de VECU.
VECU logo.