News Trending

Popart

Richard Hamilton - "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?", collage, 1956
1956

Popart is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw. De naam Popart is een afkorting, geïntroduceerd door de Britse criticus Lawrence Alloway, die deel uitmaakte van een groep kunstenaars, architecten en critici, the Independent Group, die elkaar ontmoetten in het ​​Institute of Contemporary Art in Londen. Alloway gebruikte de term in 1949 als afkorting van het begrip popular mass culture, dit is alles wat tot geïndustrialiseerde massacultuur behoort.

Het kunstwerk van de Engelsman Richard Hamilton "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?", een collage uit 1956, wordt algemeen beschouwd als het begin van de popart. In die collage zijn alle elementen aanwezig waarvan de popart gebruik zal maken. Popart was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De stroming bracht de consumptiemaatschappij in beeld en verheerlijkte ze met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. De thema's van de popart zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao, en ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, colaflessen en andere supermarktproducten konden in de kunstwerken als onderwerp uitgebeeld worden.

Hoewel kunsthistorici de jaren '60 als eindperiode van de Popart zullen benoemen, is de onderliggende gedachte achter het fenomeen niet dood. Tot vandaag zijn kunstenaars bezig met de thema's van de Popart. Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw sprak men van neopopart als kunstvorm afgeleid van de popart.

belangrijke vertegenwoordigers:

Verenigde Staten: Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Larry Rivers, Andy Warhol, George Segal, Roy Lichtenstein, Jim Dine, Claes Oldenburg, Robert Indiana, Tom Wesselmann, James Rosenquist, James Gill, Mel Ramos, Ed Ruscha en Wayne Thiebaud.

Verenigd Koninkrijk: Eduardo Paolozzi, David Hockney, Allen Jones, Peter Blake en Richard Hamilton.

België: Paul Van Hoeydonck, Marcel Broodthaers en Evelyne Axell. Ook de leden van de Nieuwe Figuratie hadden duidelijke affiniteit met de Popart zoals Etienne Elias en Roger Raveel.

Nederland: Reinier Lucassen, Woody van Amen, Wim T. Schippers en Claes Oldenburg. Ook Jan Henderikse wordt vaak gelinkt aan de Popart.

Duitsland: Gerhard Richter, Sigmar Polke, Konrad Lueg, Werner Berges en Wolf Vostell.

Andy Warhol – Campbell Soup Cans, 1962
Richard Hamilton, één van de pioniers van de Popart.
Roy Lichtenstein – Blonde Waiting, 1964
Andy Warhol met verzamelaar Gunter Sachs
Allen Jones - Table, 1969
Mel Ramos - bananasplit, 1972 (collectie Gunter Sachs)