News Trending

60 jaar CoBrA

Op 8 november 1948 werd onder impuls van de Belgische schrijver/kunstschilder Christian Dotremont in Parijs de CoBrA-groep opgericht. De CoBrA-groep was een belangrijke verzameling van kunstenaars die slechts gedurende een korte tijd heeft bestaan (1948-1951). De naam verwijst naar de steden waar de oprichters woonden (Kopenhagen, Brussel, Amsterdam). Onder meer Asger Jorn, Karel Appel, Corneille en Christian Dotremont maakten deel uit van de kunststroming.

De Cobra-kunst wordt gekenmerkt door de vrije en kinderlijk expressieve stijl. Enkele Cobra-kunstenaars stonden aan de wieg van het situationisme en Fluxux.


Tentoonstelling

Nog tot 15 februari 2009 zet het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) in Brussel de 60e verjaardag van de Cobra-beweging in de kijker met een overzichtstentoonstelling. In het KMSK en het PSK vormt een collectie van een 180-tal werken een historisch overzicht van de CoBrA-beweging.

De tentoonstelling in Brussel besteedt niet alleen aandacht aan de schilderkunst van de beweging, er worden ook teksten, tijdschriften, boeken en foto's uit de periode getoond.
U vindt alle informatie op www.expo-cobra.be.

lees hier meer over de CoBrA-beweging.

 
 
 
 
 
 
 
CoBrA-groep opgericht. De CoBrA-groep was een belangrijke verzameling van kunstenaars die slechts gedurende een korte tijd heeft bestaan (1948-1951). De naam verwijst naar de steden waar de oprichters woonden (Kopenhagen, Brussel, Amsterdam). Onder meer Asger Jorn, Karel Appel, Corneille en Christian Dotremont maakten deel uit van de kunststroming." data-share-imageurl="">