News Trending

Stedelijk Museum Amsterdam koopt recente Jan Henderikse aan

In de aanloop naar de grote ZERO tentoonstelling in het Stedelijk, deed het museum opnieuw een aankoop van een werk van Jan Henderikse. Dit keer betreft het een werk uit de reeks "shredded value". 

Geld als reject en ready-made heeft in het oeuvre van Jan Henderikse altijd een erg belangrijke rol gespeeld. In 1979 kreeg Henderikse van de Amerikaanse centrale bank drie grote balen met versnipperde dollarbiljetten. Eén daarvan gebruikte hij in grote tijdelijke installaties, één werd gebruikt om in kunstwerken en multiples te verwerken en één is op zijn geheel bewaard als kunstwerk.

Het Stedelijk museum toonde veel interesse voor deze werken en onderstreept met haar aankoop het belang van de Shredded Value in het oeuvre van Henderikse. Ze kochten een grote plexibox met versnipperd geld aan.

  • Titel: Shredded Value
  • Techniek: versnipperde dollarbiljetten in perspexbox
  • Jaar: 1979 - 2014
  • Afmetingen: 75 x 60 x 8 cm
  • Provenance: Directly from the artist Jan Henderikse, Antwerpen, Brooklyn New York Galerie Schoots + Van Duyse, Antwerpen, Galerie Kunstzolder.be, Lembeke

Geld als reject en ready-made heeft in het oeuvre van Jan Henderikse altijd een erg belangrijke rol gespeeld. In 1979 kreeg Henderikse van de Amerikaanse centrale bank drie grote balen met versnipperde dollarbiljetten. Eén daarvan gebruikte hij in grote tijdelijke installaties, één werd gebruikt om in kunstwerken en multiples te verwerken en één is op zijn geheel bewaard als kunstwerk." data-share-imageurl="">