News Trending

Armando

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Amsterdam
1929

Armando, gedoopt als Herman Dirk van Dodeweerd,Ā behoort tot de belangrijkste na-oorlogse kunstenaars, die Nederland bezit. Als beeldend kunstenaar, film- en documentairemaker, schrijver en violist wordt hij nationaal en internationaal gewaardeerd en zijn oeuvre is dan ook opgenomen in tal van museale collecties.

Het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Armando komt voort uit een permanente confrontatie met de waanzin van de Tweede Wereldoorlog. Armando put zijn inspiratie uit zijn jeugdervaringen, ervaringen die hij verwerkt in zijn oeuvre. De thematiek van de oorlog loopt als een rode draad door zijn werk. Van meet af aan voorziet Armando zijn schilderijen met een pasteuze, reliƫfachtige verflaag, ontstaan door olieverf met zand te vermengen. Het kleurenpalet dat hij hanteert, blijft beperkt tot de kleuren zwart, rood en wit, begin 2003 uitgebreid met de kleur blauw.

In 1988 ontstonden zijn eerste bronzen sculpturen. In Amersfoort, waar hij een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht, is in 1998 het Armando Museum geopend. Een museum dat geheel gewijd is aan het oeuvre van deze opmerkelijke kunstenaar. Na een brand in het museum in 2007, werden de werken op verschillende locaties tentoon gesteld. In 2012 werd beslist om de colletie onder te brengen in Museum Oud Amelisweerd te Bunnink (het MOA).

Kunstwerken