News Trending

Eugène Brands

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Amsterdam
1913
2002

Eugenius Antonius Maria (Eugène) Brands was een Nederlands kunstschilder. Hij was korte tijd lid van de kunstenaarsgroep CoBrA.

In 1946 nam hij deel aan de groepstentoonstelling "Jonge schilders" in het Stedelijk Museum te Amsterdam, waar een hele zaal met zijn werk was gevuld. Toen hij in 1948 was toegetreden tot de Experimentele Groep Holland, nam hij de taak op zich om de contacten met het Stedelijk Museum te behartigen. Dit leidde tot de "Internationale tentoonstelling van experimentele kunst" van november 1949. Intussen was ook de CoBrA-beweging opgericht. Zodoende was deze grote groepsexpositie de eerste openbare manifestatie van CoBrA. Er hing een aantal grote werken van Eugène Brands die speciaal voor de expositie waren vervaardigd.

Door meningsverschillen en ruzies naar aanleiding van deze expositie heeft hij de CoBrA-beweging verlaten en er afstand van genomen. Ook in artistiek opzicht ging hij zijn eigen weg. In de jaren '50 maakte hij werk, dat op kindertekeningen geïnspireerd was. Pas in de jaren '60 kwam hij weer uit op het kleurenpalet van CoBrA.

Behalve schilderijen, maakte Brands ook assemblages, waarbij hij dezelfde abstractie en hetzelfde kleurenpallet toepaste.

Kunstwerken