News Trending

Ewerdt Hilgemann

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Witten (Duitsland)
1938

Hilgemann is een Nederlandse beeldhouwer, geboren in Duitsland. Vanaf het begin heeft elementair onderzoek naar de materie Ewerdt Hilgemanns werk gekarakteriseerd. Na experimenten met subtiele, witte houten lichtreliëfs in de jaren 1960 die aanlsuiten bij de ZERO-stijl, condenseerde hij zijn activiteit als conceptueel beeldhouwer op het gebruik van natuursteen, staal met geometrische vormen in serie: positief versus negatief.

In 1980 introduceerde hij willekeur en natuurlijke krachten buiten zijn invloedssfeer in zijn werk. Tot zijn verbazing werd hij geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van de natuurwetten, waaraan hij zich snel moest kunnen aanpassen en waarop hij moest anticiperen.

Is er iets zachter dan lucht, meer van vitaal belang voor de mens, als in- en uitademen? Maar dezelfde lucht is erg krachtig en drukt op grote stalen containers wanneer deze vacuüm worden getrokken. Die kracht is Hilgemann's belangrijkste gereedschap geworden.

Zijn werken zijn te zien in een groot aantal internationale museale collecties. In 2013 was er een grote tentoonstelling in Park Avenue, New York met grote roestvrij stalen constructies van de kunstenaar.

Kunstwerken