News Trending

François Morellet

Nationaliteit: 
Frankrijk
Geboorteplaats: 
Cholet
1926
2016

François Morellet was een Franse kunstenaar. Hij heeft zich gedurende zijn carrière achtereenvolgens beziggehouden met schilderkunst, lichtkunst, beeldhouwkunst en grafische kunst.

Zijn werk werd beïnvloed door geometrisch abstracten uit de eerste generatie zoals Piet Mondriaan en door de schilder Pierre Dmitrienko (Nouvelle École de Paris). In de jaren zestig experimenteerde Morellet met kunstenaars als Francisco Sobrino, Horacio Garcia Rossi, Julio Le Parc, Yvaral en Joël Stein met kinetische kunst binnen de kunstenaarsgroepering Groupe de Recherche d'Art Visuel, die op wetenschappelijke wijze de mogelijkheden van beeldende kunst experimenteel wilde onderzoeken. Hij participeerde ook in de internationale beweging Nouvelle Tendance.

In 1963 begon Morellet lichtobjecten te creëren met behulp van neonbuizen naar het voorbeeld van de Amerikaan Dan Flavin. Vanaf het einde der jaren zestig ging Morellet zich bezighouden met kunst in relatie tot de architectuur en kunst in de openbare ruimte.

Kunstwerken