News Trending

Julian Opie

Nationaliteit: 
Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats: 
Londen
1958

Julian Opie is een beeldend kunstenaar van de New British Sculpture beweging. Hij werd geboren in Londen en is opgegroeid in Oxford. Hij studeerde in 1982 aan het Goldsmiths College, waar hij les kreeg van conceptuele kunstenaar en schilder Michael Craig-Martin.

Opie ontpopte zich als een invloedrijke figuur in de Britse kunstwereld in de jaren 1980 na het maken van een reeks van gelakte metaal sculpturen die op humoristische wijze gecombineerd werden. Portretten en animaties van lopende figuren, gemaakt met een minimum aan detail in zwarte lijntekeningen, zijn de belangrijkste kenmerken van de stijl van de kunstenaar. Zijn thema's worden beschreven als "betrokkenheid bij de kunstgeschiedenis, het gebruik van nieuwe technologie, obsessie van het menselijk lichaam en werken met één idee in diverse media".

Internationaal is het werk van Opie vertegenwoordigd in vele belangrijke museumcollecties. Opie is bekroond met verschillende prijzen, waaronder Music Week CADS, Best Illustration for Best of Blur. In 1995 werd hij bekroond met de Sargent Fellowship op de British School in Rome.

Kunstwerken