News Trending

Louise Bourgeois

Nationaliteit: 
Frankrijk/VS
Geboorteplaats: 
Parijs/New York
1911
2010

Louise Bourgeois was een Frans-Amerikaanse kunstenares en beeldhouwster.

Vooral haar studie geometrie droeg bij aan haar vroege kubistische tekeningen. In haar beginjaren studeerde ze aan de École du Louvre en vervolgens aan de École des Beaux Arts. Ook werkte ze als assistent bij Fernand Léger.

In 1938 verhuisde ze met haar Amerikaanse echtgenoot Robert Goldwater, een kunsthistoricus, naar New York waar ze haar studie voortzette aan de gerenommeerde Art Students League of New York. Louise Bourgeois ging exposeren vanaf 1947 met sculpturen en houten figuren. Al snel werd een van haar werken werd aangekocht door het Museum of Modern Art.

Gedurende de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw kreeg Bourgeois weinig aandacht. Pas in de zeventiger jaren, kreeg ze de nodige erkenning en werd ze een succesvolle kunstenares.

In 1993 vertegenwoordigde zij de Verenigde Staten op de Biennale van Venetië. In 1999 nam zij deel aan de Melbourne International Biennial 1999. In hetzelfde jaar werd Bourgeois gekozen voor de openingsexpositie in de Turbine Hall van de Tate Modern in Londen. De "Maman" sculptuur is later herplaatst in Ottawa, Canada waar het spin-beeld nog steeds bewonderd kan worden voor de ingang van de National Gallery of Canada.

Kunstwerken