News Trending

Pearl Perlmuter

Nationaliteit: 
Verenigde Staten / Nederland
Geboorteplaats: 
New York
1915
2008

Pearl Perlmuter was een Amerikaans-Nederlandse beeldhouwster. Pearl Perlmuter groeide als dochter van orthodoxe Oost-europese Joden op in New York City en studeerde er rechten aan de Fordham University School of Law.

Op 25 jarige leeftijd startte ze met het volgen van avondcursussen beeldhouwkunst aan de gerenommeerde Art Students League of New York onder Willem Zorach en Ossip Zadkine. Zij maakte in deze tijd kennis met de schilderkunst van Willem de Kooning en Jackson Pollock, beiden vertegenwoordigers van de abstract-expressionistische stroming.

In 1945 ontmoette zij de Nederlander Wessel Couzijn, met wie ze trouwde en terug naar Nederland trok. Daar startte zij haar carrière als professioneel beeldhouwster. Van 1963 tot 1967 was Perlmuter docente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en van 1977 tot 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.

Haar werk is opgenomen in verschillende museale collecties, waaronder de permanente collectie van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museum Moderne Kunst Arnhem. Op diverse locaties is haar werk te zien in de publieke ruimte. In het belangrijke sleuteljaar 1958 was haar werk te zien op de Biënnale van Venetië.

Kunstwerken