News Trending

Reinhoud

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Geraardsbergen
1928
2007
Stroming: 

Reinhoud D'Haese was een merkwaardige Vlaamse beeldhouwer, tekenaar en graficus, die zijn naam vanaf 1960 beperkt heeft tot zijn voornaam Reinhoud. Hij was de broer van de beeldhouwers Begga en Roel D'Haese.

In 1950 maakte hij kennis met Pierre Alechinsky en werd door hem geïntroduceerd bij de andere CoBrA-leden. Hij participeerde samen met hen aan verschillende tentoonstellingen. Pas in 1958, toen de CoBrA al geruime tijd uit elkaar was gevallen, vond hij zijn eigen artistieke richting. Hij werkte toen veel samen met Alechinsky. Zo maakten de beiden ondermeer in Parijs tekeningen van appelsienschillen die op tafel lagen te drogen. De krullende vormen gaven later inspiratie voor de sculpturen die geassembleerd werden met geknipte metaalplaten die dezelfde eigenschappen vertoonden.

Oorspronkelijk begon Reinhoud met het koperlassen van tot monsters vergrote insecten en kregen zijn creaties plantaardige en menselijke allures, om uit te monden in vaak groteske hybridische wezens waarbij hij zich onderdompelt in de originaliteit van het fantastische realisme. Later maakte Reinhoud ook heel wat kleine sculpturen gekneed in brood. Die hij bedekte met zilver of koper in een electrolysebad. Ook zijn grafiek en tekeningen verbeeldt perfect zijn stijl en zijn beeldcreaties.

Reinhoud kreeg  in 1957 de Prijs van de "Jonge Belgische Beeldhouwkunst". Later volgden er nog veel internationale tentoonstellingen en werd zijn oeuvre bekroond met ondermeer de Prijs Eugène-Baie in 1969 en de Belgische Staatsprijs voor Plastische Kunsten in 1985.