News Trending

Roger Raveel

Nationaliteit: 
Belg
Geboorteplaats: 
Machelen
1921
2013

Roger Raveel was een Vlaams postexpressionistisch kunstschilder. Zijn werk behoort tot de stroming van de Nieuwe Figuratie en wordt het verwant geacht aan popart.

In 1948 richtte hij de groep La Relève op met Jan Burssens, Kamiel D'Havé en Pierre Vlerick. Hij had het gevoel dat hij alles opnieuw moest bekijken en de zaken in een ander licht moest beschouwen. Invloed van gegevens uit de fysica en nieuwe technische ontwikkelingen gaven Raveel een andere kijk op de wereld. Hij wilde dat nieuwe wereldbeeld zichtbaar maken in zijn kunst, die daardoor een heel aparte en specifieke vormgeving en inhoud kreeg. Dit proces gebeurde samen met kunstenaars zoals Etienne Elias, Reinier Lucassen, Raoul De Keyser en Alphons Freijmuth. De benadering werd 'De Nieuwe Visie' genoemd, door velen later gezien als een onderdeel van de Nieuwe figuratie-beweging.

In de periode 1955-1961 werkte Raveel vooral abstract. Van 1960 tot 1962 maakte hij studiereizen naar Italië waar hij werkte en exposeerde met kunstenaars als Lucio Fontana en Asger Jorn. Het kelderfresco in het Kasteel te Beervelde vormde een eerste hoogtepunt van de 'nieuwe visie', naast het Dulcia-project van Zottegem in 1969. De kunstenaar kreeg tot aan zijn overlijden lof vanuit vele hoeken voor zijn creaties. Zijn werk is te bewonderen in diverse musea en er is ook een Roger Raveel Museum aan hem gewijd.