News Trending

Vladimirov Javacheff Christo

Nationaliteit: 
Bulgarije/VS
Geboorteplaats: 
Gabrovo
1935

Vladimirov Javacheff Christo (Bulgaars: Христо Владимиров Явашев) is een Bulgaars-Amerikaans architect, beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij is vooral bekend vanwege zijn 'inpakkunst', die in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, ontstond. Zijn werk heeft altijd monumentale en landschappelijke impact en haalt sinds het begin regelmatig de wereldpers.

Van 1952 tot 1956 studeerde Christo aan de kunstacademie in Sofia. Daarna studeerde hij een jaar in Praag vanwaar hij  in 1957 vluchtte naar Oostenrijk. Daar schreef hij zich in bij de Akademie der bildenden Künste Wien. Vanuit Wenen trok hij naar Genève en nog later Parijs waar hij een een armoedig en geïsoleerd leven had als portretschilder. In Parijs kreeg  hij nauwe banden met de nouveau réalistes, hij heeft zich echter nooit formeel lid gemaakt van deze beweging.

In januari 1958 maakte hij zijn eerste 'inpakkunst'. Bij deze eerste kunstvoorwerpen werd het verpakkingsmateriaal geschilderd en bewerkt. Vanaf 1959 liet hij het verpakkingsmateriaal onveranderd. Dieter Rosenkranz kocht enkele van deze eerste werken en bracht hem in contact met Yves Klein en de kunsthistoricus Pierre Restany. In oktober 1958 ontmoette Christo zijn aanstaande vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon met wie hij één kind kreeg en naar de VS trok.

In een latere fase werden gebouwen, landschapselementen en zelfs volledige eilanden ingepakt. De concepten die Christo en Jeanne-Claude bedachten werden op papier gezet in schetsvorm en daadwerkelijk uitgevoerd. Het publiek kreeg daarbij telkens de kans om in interactie te gaan met het werk. De lijst van grote projecten is erg lang, maar tot de bekendste installaties behoren het inpakken van le Pont Neuf in Parijs, de Reichstag in Berlijn en de eilanden rond Miami.

Kunstwerken